top of page

ZES (LEVENS)LESSEN DIE IK LEERDE VAN ERICA

VAN ROCK BOTTOM NAAR JE TRUE SELF


Yoga is een life-long-journey waarin steeds weer wat nieuws te ontdekken is. Of je nou tegen grenzen aanloopt of juist mogelijkheden ontdekt. Beide even waardevol natuurlijk. Daarom volg ik -ondanks dat ik gecertificeerd yogi ben- zelf ook lessen. Bij een wel heel bijzondere teacher: Erica Jago. Een ontzettend inspirerende vrouw die mij -op en buiten de mat- al heel wat (levens)lessen heeft meegegeven. De mooiste wijsheden zet ik hier voor jullie op een rijtje. In een lekker lijstje. Maar Erica’s journey naar wie zij nu is, was bepaald geen walk in the park. Dus eerst: wie is Erica en wat maakt dat zij zo speciaal is?


Erica werkte in het zakendistrict Downtown San Fransisco als graphics designer; een succesvolle, jonge vrouw in een snelle wereld. Maar achter haar verschijning ging een droevig gegeven schuil: Erica had een ernstig eetprobleem. Haar therapeut raadde haar yoga aan. Dus verliet Erica elke lunchbreak de 20ste verdieping van haar kantoorpand om af te dalen naar de 1e: tijd om te grounden. Op de mat kreeg ze haar eetverslaving onder controle. Maar ze vond zoveel meer. Ze was hooked en besloot haar certificaat te halen en haar oude en nieuwe liefdes -graphics design en yoga- te bundelen. Dat was één van de beste beslissingen in haar leven. Ze ging lesgeven, reisde daarvoor de hele wereld over en bracht een boek uit waarin ze, in heldere hiëroglief-achtige tekeningen, de door haar ontwikkelde lesmethode de wereld instuurde. Met dit boek kan iedereen zijn eigen les samenstellen met het door hem of haar gekozen thema. Een enorme meerwaarde voor elke yogi.

Toen Erica op de bodem van haar bestaan -rock bottom- vocht tegen haar eetverslaving, wist ze één ding zeker: ‘Als ik hier uit kom, wil ik andere vrouwen inspireren en helpen bij hún struggles.’ Die gedachte gaf haar de kracht om zich aan haar ellende te ontworstelen. Alle tijd en moeite die ze stopte in het overwinnen van haar probleem en in haar zoektocht naar antwoorden op diepere vragen, brachten haar uiteindelijk naar haar kern. Naar haar ware doel in het leven. Dat brengt me bij de eerste wijsheid die ik van haar leerde:


Omarm je challenges

Hoe laat je je hart zingen? Het antwoord ligt juist in de struggles die het leven biedt, in de uitdagingen die anderen je soms brengen. Een obstakel daagt je uit om stappen te zetten. Al heb je het zwaar, zet ze met flair. Er is nou eenmaal geen short cut naar de echt mooie plekken in het leven. Dus wees dankbaar voor de uitdagingen die op je pad komen. Omarm ze. Want dan kom je de mooiste verborgen parels tegen.


Laat je stem horen

De kracht van je stem -en van klank- is immens. Dus laat je stem horen, ook -en vooral-aan jezelf. Want als je iets uitspreekt, krijgt het bestaansrecht. Het is de brug tussen iets dénken en iets dóén. Daarom werken mantra meditations ook zo goed. Wat in je onderbewuste ligt verborgen, danst zich naar voren op de klanken van je eigen stem. Dus zeg wat je op je hart hebt. Dan vind je vanzelf het pad dat je wil bewandelen.


Richt je leven in

Als je iets graag wil in het leven, dan moet je ervoor zorgen dat de omstandigheden zo zijn dat het ook mogelijk is of wordt. Zoek uit wat de omstandigheden zijn die bij jouw wensen of doelen horen. Wat kan je bijvoorbeeld doen op de yogamat? Of hoe moet jouw ochtendritueel eruit zien om de dag optimaal te beginnen? Richt je leven zo goed mogelijk in. Routines helpen daarbij. Dat brengt me bij het volgende punt.


99% commitment is a bitch, 100% commitment is a breeze

Als je weet wat je wil, doe het dan met volle overgave. Ga een relatie ermee aan. Net als in menselijke relaties heb je soms mooi momenten en loopt het soms wat stroever. Maar blijf er voor gaan, blijf trouw aan wat je hebt besloten. Doe je dat niet, dan komt er ruis op de lijn. Dan gaat die ene procent de discussie met je aan, als een klein kind: ‘Mam, mag ik chocola? Mam, mag ik opblijven?’ Dus zorg dat je je eigen ouder bent. Als je jezelf houdt aan de afspraak die je gemaakt hebt, dan gaat het je echt goed af. Geloof me: 99% commitment is a bitch, 100% commitment is a breeze.


Gun jezelf creativiteit

Eigenlijk elke beweging die je maakt, of het nou op de mat is of in het leven, omvat creativiteit. Creatief en moedig zijn, gaan hand in hand. Want als je een stap zet, zal er verandering komen. En verandering is vaak super spannend, omdat je niet weet wat je krijgt. Wie ben je zonder je ‘coole baan’? Wie ben je zonder je beschermingsmechanismen? Wie ben je zonder je partner? Creativiteit -en daarmee moed- speelt altijd een grote rol in Erica’s lessen, omdat het je true self naar de oppervlakte brengt. Zodat je kan deinen op de creatieve golven die je zelf creëert. Dus gun jezelf tijd om creatief te zijn. Op welke manier dan ook. Wat jouw manier is? Dat brengt me bij de laatste wijsheid:


Vertrouw op je intuïtie

Vertrouw altijd op je gevoel. Luister naar dat slimme stemmetje in je hoofd dat zegt: ‘Doe dit. Probeer dat. Zeg dat.’ Hoor je je stem niet helder? Omdat je de connectie met jezelf kwijt bent? Geloof me, je vindt het terug op de mat. De zoektocht is zeker de moeite waard, want je intuïtie heeft altijd gelijk.0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page