top of page

OVER HET BELANG VAN SELFCARE RITUELEN

Ochtendmens van nature


“Als ik heel druk ben geweest, zoals de afgelopen periode (en wanneer eigenlijk niet… ;-)) start ik mijn ochtend altijd met morning pages. Van nature ben ik een ultiem ochtendmens, ver voordat er überhaupt een wekker te horen is, ben ik al wakker. En ja, helaas ook wanneer ik niet om 22.00 uur in bed lig. Het eerste wat ik ‘s ochtends doe is een heel klein lampje aan, mijn journal boekje dat ik zelf heb ontwikkeld erbij pakken en schrijven.

Elke ochtend exact drie pagina’s, wat veel lijkt, maar er zijn geregeld dagen dat ik tien bladzijden met woorden kan vullen. Alles wat ik denk, schrijf ik op en dat vliegt echt van links naar rechts. Toch haal ik er veel uit. Zeker als de criticus in mij nog slaapt :). Van mooie inzichten tot goede ideeën en van creatieve inspiratie tot totale release.

Vaak wanneer mijn laatste letter op papier staat, kruipt Céla-Lynn bij mij in bed, waardoor ik mijn meditatie met liefde opschuif naar een later moment. Als moeder ben je flexibel en ik weet inmiddels met een zoon van dertien, dat er een dag komt dat ze niet meer tegen je aankruipen, dus ik geniet elke ochtend van dit moment.


Hierna spring ik als eerste onder de douche, die ik altijd afsluit met twee minuten ijskoud water. In het begin is dit wennen, maar ik zou nu nooit meer anders willen. Ik krijg er een enorme energieboost van, het helpt tegen mijn wintervoeten en handen en volgens Wim Hof zorgt het onder andere voor een gezonder vatenstelsel, een sterker immuunsysteem en superfocus.


Samen ontbijten


Ons ontbijtmoment is altijd samen en begint nadat iedereen met moeite uit bed en onder de douche vandaan komt. Kaarsen aan, thee en havermoutpap met veel fruit. Dit klinkt romantischer dan het is, want vaak is er haast. Ik ben namelijk een vroege vogel, maar er zijn familieleden die iets meer tijd nodig hebben om op te starten en toch ook echt naar school en aan het werk moeten!

Nadat de kids naar school zijn, loop ik steevast met mijn hond Malou over de hei, waarna mijn werkdag begint. Als ik geen meetings heb rol ik mijn mat uit en begin ik met een short practice. Mijn motto is namelijk echt: practice what you preach. Afhankelijk van waar mijn behoefte ligt, kies ik voor de rustige yogavorm yin of meer actief vinyasa of kundalini.


Mijn practices zijn, zeker als ik werk, nooit lang, maar omdat ik het consistent doe heb ik binnen no time wel dat fijne yogagevoel. Ik sluit mijn practice altijd af met een korte meditatie. Als ik het in de ochtend niet red dan verschuif ik dit moment met liefde naar de avond, zodat ik met een leeg hoofd kan gaan slapen.Selfcare routine


Deze routine is voor mij zo belangrijk geworden en bestaat uit mijn selfcaremomenten, die ik iedere dag nodig heb. Juist die consistentie creëert dat gevoel van connectie. Die diepere laag, dat gevoel van in je kracht staan en weten wat goed voor je is en ook wat vooral niet. Het is iedere dag, al is het maar even, tijd maken voor jezelf. Luisteren naar je lichaam. Vertrouwen hebben in wie je bent. Je grenzen bewaken en jezelf soms op één zetten.

Selfcare is zo noodzakelijk en ik ben blij te merken dat steeds meer vrouwen hier bewust mee bezig zijn. Deze maand staat binnen het OurMovement Membership het thema Selfcare centraal, omdat ik het zo belangrijk vind dat wij deze momenten pakken. Voor mij is het: mijn grenzen aangeven, lief zijn voor mezelf en lief zijn voor de ander. Het is niet iets wat je afvinkt, maar wat je integreert in je leven. Maak het niet te ingewikkeld, maar juist behapbaar. Zo zul je al snel de grootse impact ervaren die de kleine veranderingen teweeg brengt.”

0 opmerkingen

コメント


bottom of page